Smash-turnering på Freezone

Onsdag 25.mai holdt ungdomsklubben Freezone sin første Smash-turnering, arrangert av samarbeidspartneren KRED (Kompetanse- og ressurssenter for e-sport og datakultur).

– Det er flott å bare kunne møte opp her og ikke måtte dra til Oslo, for eksempel, sier Benjamin Brun (14).

Sosial spilleglede

Det var en spent og fornøyd samling unge mennesker som samlet seg nede i diskoteket på Freezone sist onsdag, og en engasjert summing og gode latterutbrudd fylte lokalet. Fraser som «Sucessfully terminated», «Du må smashe, da!» og «Ta screenshot» akkompagnerte den fargerike, blinkende grafikken.

Flere av ungdommene har ventet på noe som dette, og uttrykte en forventning til og et stort ønske om mer av det samme.

– Det har ikke vært noe særlig miljø for dette i Hønefoss før, jeg har måttet dra til Oslo for å delta på Smash-turneringer tidligere, forteller John Niklas Venåsen (24).

Både John Niklas og andre ungdommer opplever det veldig verdifullt å ha et sosialt nettverk med likesinnede som kan møtes og dele interessen for spill. Han påpeker at i motsetning til det mange kanskje tror, er spilling et godt utgangspunkt for sosialt samvær med andre mennesker.

– Jeg opplever det veldig verdifullt å møte andre som deler min interesse. På turneringer og andre slike arrangementer utvikler man nye vennskap og får kontakter, deler erfaringer og tips, og inspirerer og hjelper hverandre til å utvikle seg videre, sier han.

Samarbeid med KRED

Freezones leder, Stian Høibråten, er strålende fornøyd med å være i gang med å utvide ungdomsklubbens spilltilbud. Høibråten fremhever at han er svært takknemlig for samarbeidet klubben har fått med organisasjonen KRED, som står for Kompetanse- og ressurssenter for E-sport og datakultur. – De har et godt utviklet tilbud til ungdommene i Sarpsborg, på Ungdommens kulturhus. Nå har de tatt med utstyr hit og arrangert en turnering for oss, sier en begeistret Høibråten.

– KRED er et samarbeid mellom Sarpsborg kommune, Viken fylkeskommune, UKM Norge og Kulturtanken. Hovedmålet til KRED er å legge til rette for og skape arenaer for datakultur, forteller en av KREDs representanter, Lord Christopher Lexander (23).

Som et resultat av organisasjonens mål hjelper de også andre å starte og utvikle egne initiativ, og de ønsker å ta et oppgjør med de ulike fordommene mot gaming.

– Det har dessverre vært en tendens til å tenke at gaming er a-sosialt, uproduktivt og bortkastet tid. Men både LAN og turneringer viser at gaming kan være en sosial aktivitet, det fører til enestående engelskkunnskaper og også utvikling av egenskaper som samarbeidsevne og evne til strategisk tenkning, påpeker Lexander.

Hindre utenforskap

Både KRED og Freezone brenner for å skape sosiale arenaer for gaming og datainteresser. På den måten ønsker de å hindre utenforskap blant unge gamere. Som flere av de oppmøtte på Smash-turneringen påpekte, var det en glede å kunne møtes i lokaler i nærområdet og spille sammen.

– Det er kjekt å ha et sted å være og gøy å spille sammen med, og møte, ulike folk, sier Christian (13) og Kristoffer (15).

Tekst: Kate Hoås
Foto: Andreas Tronerud